Wariacje na temat espresso - 123 KAWA

Wariacje na temat espresso

Wariacje na temat espresso

Większość dorosłych regularnie pije kawę lub co najmniej jej spróbowało. I nawet jeśli to Twój nawyk, bez którego nie wyobrażasz sobie poranka, to czasami wracasz do momentu, w którym masz 10 lat. Kiedy? Gdy stoisz przed ogromną tablicą z nazwami kaw, których kompletnie nie rozumiesz. Cokolwiek poza „espresso” czy „cappuccino” sprawia, że czujesz się nieswojo. Czy wypada zapytać baristę o to, co kryje się pod obco brzmiącymi nazwami, czy może bezpieczniej zostać przy tym, co umiesz wymówić? Krótki przewodnik po najpopularniejszych rodzajach kawy sprawi, że nabierzesz wiedzy i pewności.

Zaczynamy od wariacji na temat samego espresso. Wbrew pozorom opcji jest kilka:

Espresso

To już praktycznie symbol Włoch. Jedno espresso to ok. 25-30 ml kawy. Czas ekstrakcji, czyli przepuszczania wody przez zmieloną kawę, która znajduje się w kolbie, to ok. 25 sekund. Temperatura wody powinna wynosić od 88 do ok. 92ºC. Zdarzyło Ci się kiedyś usłyszeć hasło „ekspresso”? Coś takiego nie istnieje. Chociaż naturalnie hasło „espresso” może kojarzyć się nam ze słowem „ekspresowo”, to nie ma ono nic wspólnego z szybkością jego przygotowywania czy picia. Nazwę zaczerpnięto z języka włoskiego, gdzie przymiotnik „espressivo” oznacza „wyrazisty, wyraźny”. Można spotkać się także z kawą o nazwie doppio, co po włosku znaczy „podwójny”. Jak łatwo się domyślić, to dwie „dawki” espresso w jednej filiżance.

Macchiato

To nic innego jak espresso z dodatkiem niewielkiej ilości spienionego mleka. Po włosku „macchiato” to „poplamiony, splamiony”. Działa to na wyobraźnię, bo przecież to espresso „pobrudzone” mlekiem. Dodatek mleka łagodzi ostry smak kawy. Ta opcja może bazować na pojedynczym, jak i na podwójnym espresso.

Lungo

Lungo z włoskiego znaczy „długo”, „długi”. To przedłużone espresso. Przygotowuje się je w ten sam sposób, co klasyczne espresso, jednak po uzyskaniu 25-30 ml ekstraktu nie przerywa się zaparzania. Kontynuuje się aż do uzyskania 50-60 ml. To sprawia, że kawa jest delikatniejsza. Oceniając kawę jedynie po wyglądzie, można łatwo pomylić ją z americano, gdzie do pojedynczego espresso dodaje się gorącej wody.

Ristretto

To przeciwieństwo wyżej wspomnianego lungo. Słowo ristretto oznacza po włosku „ograniczony”. Do przygotowania wykorzystuje się standardową ilość kawy, ale o połowę mniej wody (ok. 15 ml). W rezultacie otrzymujemy bardziej intensywny, skoncentrowany i ciemniejszy ekstrakt.

Affogato

Ta nazwa w języku włoskim oznacza „utopiony”. Co wspólnego ma kawa z topieniem się? Owszem, ma coś wspólnego, ponieważ w pojedynczym lub podwójnym espresso „topi się” gałkę lodów waniliowych. To prosty deser doskonały na lato lub po obiedzie.

podziel się tym artykułem: /


Więcej na temat kawy dowiesz się z poniższych artykułów:

Jesteś gotowy poznać smak Naszej Kawy?

ESPRESSO PRESTIGE

500 g

Mieszanka wysokogatunkowych ziaren Arabiki i Robusty. Dobrze komponuje się z mlekiem.

Kup teraz

Juro

500 g

Jednorodne ziarna Yellow Bourbon to jedne z najlepszych. Odznaczają się naturalną słodyczą.

Kup teraz

ROASTED4YOU

500 g

Mieszanka trzech odmian Arabiki. Bogaty i złożony profil smakowy. Idealna do eksperymentów.

Kup teraz