W ziarnach czy zmielona? - 123 KAWA

W ziarnach czy zmielona?

To niemała debata w świecie znawców kawy, gdzie obie opcje mają swoje pozytywne i negatywne strony. Większość ludzi, którzy kupują i parzą kawę już zmieloną, robi to głównie ze względu na wygodę. Możemy znaleźć ją na półce w każdym lokalnym markecie. To gotowiec, który należy jedynie zalać gorącą wodą. Nie wymaga od użytkownika dodatkowego czasu, umiejętności czy wyposażenia. I to byłoby na tyle, jeśli chodzi o pozytywy zakupu kawy już zmielonej – komfort i wygoda.

Plusy i minusy

Ludzie skłaniają się ku zakupie kawy już zmielonej, ponieważ nie bardzo wiedzą, co zrobić z ziarnami. Warto jednak zapoznać się z negatywami, jakie niesie kawa mielona. Zacznijmy od świeżości. Po paleniu ziaren i ich zmieleniu, świeżość znika bardzo szybko, bo w ciągu kilku godzin. Dlaczego tak się dzieje? Dzięki odpowiedniemu paleniu w ziarnach pojawia się olej, który sprawia, że kawa nabiera charakterystycznego dla siebie smaku i aromatu. Po zmieleniu właściwości te zaczną zwyczajnie wyparowywać. Nawet jeśli zapakujemy ją w próżniowo zamykaną puszkę czy inne tego typu opakowanie, świeżość będzie zatracana znacznie szybciej niż gdybyś zmielił ziarna sam.

Możesz nawet nie zdawać sobie sprawy, że różnica jest ogromna, jeśli nigdy nie próbowałeś świeżo zmielonej kawy. Ale kiedy kupisz ziarna i zmielisz je chwilę przed parzeniem, to na pewno zauważysz zmianę. Wyczujesz, że smak jest znacznie bardziej wyrazisty, a subtelne nuty charakterystyczne dla kawy, którą wybrałeś, są zdecydowanie wyraźniejsze.

Grubość mielenia

Kolejną kwestią, jaką należy wziąć pod uwagę przy porównywaniu kawy mielonej i ziarnistej, jest precyzja mielenia. W zależności od tego jaką markę kawy kupujesz, zazwyczaj nie masz opcji wyboru grubości mielenia. Często nie możesz nawet znaleźć informacji, czy mielenie jest grube czy drobne. A ma to ogromne znaczenie. Różne metody parzenia współgrają z różnymi grubościami mielenia. Dlaczego więc mając jedną kawę masz ograniczać się tylko do jednego typu parzenia? Jeśli zdecydujesz się na zakup kawy ziarnistej, możesz dobrać grubość mielenia pod typ parzenia, na jaki akurat masz ochotę. Nawet najprostsze młynki dadzą Ci poczucie kontroli nad doborem grubości.

Masz kontrolę

Pozostaje jeszcze jeden element, w którym kawa mielona rzekomo góruje nad ziarnistą – dodatkowy czas i energia poświęcona na mielenie we własnym zakresie. Również czyszczenie młynka może wydawać się uciążliwym obowiązkiem. Nie każdy ma ochotę na kolejny sprzęt w kuchni. Oczywiście można znaleźć młynki, które są małe, a ich ceny rozsądne lub większe, droższe i z większą ilością opcji. Czy to sprawia, że odkładasz zakup ziaren? Nie powinno, ponieważ w praktyce mielenie ziaren potrzebnych do zaparzenia filiżanki kawy zajmie Ci minutę lub dwie. Wysiłek jest więc minimalny, kiedy mielenie wejdzie Ci w nawyk. Jednak, co najważniejsze, masz kontrolę nad swoją znacznie lepszą kawą.

podziel się tym artykułem: /


Więcej na temat kawy dowiesz się z poniższych artykułów:

Jesteś gotowy poznać smak Naszej Kawy?

ESPRESSO PRESTIGE

500 g

Mieszanka wysokogatunkowych ziaren Arabiki i Robusty. Dobrze komponuje się z mlekiem.

Kup teraz

Juro

500 g

Jednorodne ziarna Yellow Bourbon to jedne z najlepszych. Odznaczają się naturalną słodyczą.

Kup teraz

ROASTED4YOU

500 g

Mieszanka trzech odmian Arabiki. Bogaty i złożony profil smakowy. Idealna do eksperymentów.

Kup teraz