Picie
Z mlekiem, z wzorkiem czy warstwami – to Ty decydujesz jakiej kawy chcesz się napić.
Większość dorosłych regularnie pije kawę lub co najmniej jej spróbowało. I nawet jeśli to Twój nawyk, bez którego nie wyobrażasz sobie poranka, to czasami wracasz do momentu, w którym masz 10 lat. Kiedy? Gdy stoisz przed ogromną tablicą z nazwami kaw, których kompletnie nie rozumiesz. Cokolwiek poza „espresso” czy „cappuccino” sprawia, że czujesz się nieswojo. Czy wypada zapytać baristę o to, co kryje się pod obco brzmiącymi nazwami, czy może bezpieczniej zostać przy tym, co umiesz wymówić? Krótki przewodnik po najpopularniejszych rodzajach kawy sprawi, że nabierzesz wiedzy i pewności.
Zaczynamy od wariacji na temat samego espresso. Wbrew pozorom opcji jest kilka:
To już praktycznie symbol Włoch. Jedno espresso to ok. 25-30 ml kawy. Czas ekstrakcji, czyli przepuszczania wody przez zmieloną kawę, która znajduje się w kolbie, to ok. 25 sekund. Temperatura wody powinna wynosić od 88 do ok. 92oC. Zdarzyło Ci się kiedyś usłyszeć hasło „ekspresso”? Coś takiego nie istnieje. Chociaż naturalnie hasło „espresso” może kojarzyć się nam ze słowem „ekspresowo”, to nie ma ono nic wspólnego z szybkością jego przygotowywania czy picia. Nazwę zaczerpnięto z języka włoskiego, gdzie przymiotnik „espressivo” oznacza „wyrazisty, wyraźny”. Można spotkać się także z kawą o nazwie doppio, co po włosku znaczy „podwójny”. Jak łatwo się domyślić, to dwie „dawki” espresso w jednej filiżance.
To nic innego jak espresso z dodatkiem niewielkiej ilości spienionego mleka. Po włosku „macchiato” to „poplamiony, splamiony”. Działa to na wyobraźnię, bo przecież to espresso „pobrudzone” mlekiem. Dodatek mleka łagodzi ostry smak kawy. Ta opcja może bazować na pojedynczym, jak i na podwójnym espresso.
Lungo z włoskiego znaczy „długo”, „długi”. To przedłużone espresso. Przygotowuje się je w ten sam sposób co klasyczne espresso, jednak po uzyskaniu 25-30 ml ekstraktu nie przerywa się zaparzania. Kontynuuje się aż do uzyskania 50-60 ml. To sprawia, że kawa jest delikatniejsza. Oceniając kawę jedynie po wyglądzie, można łatwo pomylić ją z americano, gdzie do pojedynczego espresso dodaje się gorącej wody.
To przeciwieństwo wyżej wspomnianego lungo. Słowo ristretto oznacza po włosku „ograniczony”. Do przygotowania wykorzystuje się standardową ilość kawy, ale o połowę mniej wody (ok. 15 ml). W rezultacie otrzymujemy bardziej intensywny, skoncentrowany i ciemniejszy ekstrakt.
Ta nazwa w języku włoskim oznacza „utopiony”. Co wspólnego ma kawa z topieniem się? Owszem, ma coś wspólnego, ponieważ w pojedynczym lub podwójnym espresso „topi się” gałkę lodów waniliowych. To prosty deser doskonały na lato lub po obiedzie.
500 g
Mieszanka wysokogatunkowych ziaren Arabiki i Robusty. Dobrze komponuje się z mlekiem.
Kup teraz500 g
Jednorodne ziarna Yellow Bourbon to jedne z najlepszych. Odznaczają się naturalną słodyczą.
Kup teraz500 g
Mieszanka trzech odmian Arabiki. Bogaty i złożony profil smakowy. Idealna do eksperymentów.
Kup terazKontakt
SKORZYSTAJ Z FORMULARZA
BEZPOŚREDNI KONTAKT
Czekamy na Twój kontakt
email: sklep@123kawa.pl
w dni robocze od 8:00 do 16:00
telefon: 662 100 123
DANE FIRMY
Salnie Jolanta Lewandowska
ul. Pakoska 49A
88-100 Inowrocław
NIP: 5562207944
Regon: 092299295
Numer konta bankowego:
58 1940 1076 3191 5654 0000 0000
Organ, który dokonał rejestracji działalności:
Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii, NIP: 5562207944
Adres do składania reklamacji:
ul. Pakoska 49A, 88-100 Inowrocław
Adres poczty elektronicznej do składania reklamacji:
sklep@123kawa.pl