Pochodzenie
Wilgotność powietrza, nasłonecznienie, wysokość upraw i wiele innych czynników ma wpływ na smak.
Taki mamy klimat? Nie do końca. Taką mamy kawę jaki mamy klimat. A jeśli jest on niesprzyjający to kawy nie mamy w ogóle poza tą importowaną.
Ponad 99% kawy na świecie to Arabika i Robusta. Należy odpowiednio dobrać miejsce pod uprawę każdego z tych dwóch głównych gatunków. Tylko wtedy owoce będą zdrowe, a po odpowiednim przygotowaniu uwolnią pełnię smaków. Krzewy kawowca rosną na określonym obszarze, który rozciąga się pomiędzy Zwrotnikiem Raka i Koziorożca. To tak zwany coffee belt, czyli pas kawy. To właśnie tam panują najlepsze warunki do jej uprawy. Odpowiedni region z optymalnym klimatem dobiera się pod gatunek rośliny, nie odwrotnie.
Arabika lubi wysokie temperatury i wysokość jako taką. Dlatego jej uprawy można podzielić na dwie kategorie. Pierwszą z nich cechuje klimat subtropikalny i przedział pomiędzy 600 m n.p.m. a 1200 m n.p.m. Warunki, które panują na takim poziomie, powodują, że w jednym sezonie kawa rośnie, a w kolejnym dojrzewa.
Drugą kategorią jest klimat równikowy i wysokości rzędu 1200-2000 m n.p.m. Nie zapominajmy o istotnym elemencie jakim jest deszcz i jego częste opady. Dzięki temu krzew kawowca owocuje bez przerwy. Zbiory na takich uprawach przeprowadza się dwa razy w ciągu roku – kiedy deszcz pada najmocniej i kiedy opady są najniższe.
Tym, co łączy te dwie kategorie jest temperatura. Musi być umiarkowana, od ok. 15oC do ok. 24oC. Poziom opadów musi wynosić ok. 150 cm rocznie. Krzewy są silne, ale zbyt niska temperatura może je zabić. Ich utrzymanie i pielęgnacja są drogie, ponieważ odpowiednie tereny pod uprawy znajdują się wysoko w górach i najczęściej są strome, a dostęp do nich utrudniony.
Największe plantacje Arabiki znajdują się głównie w Ameryce Łacińskiej, wschodniej Afryce oraz Azji.
Nasza kawa to gwarancja jakości. Każdy etap jej wytwarzania jest przez nas uważnie nadzorowany i stale udoskonalany. Kiedy ziarna do nas dotrą, zaczynają się zmagania z opracowaniem mieszanki o unikalnym smaku i walorach. Jej stworzenie to dni przeplatane paleniem, parzeniem i cuppingiem czyli szeroko rozumianym testowaniem. Musimy mieć gwarancję, że wszystkie partie, które opuszczają palarnię są tak samo zbalansowane, a ich smak oryginalny i możliwy do odtworzenia. Powtarzamy ten proces wielokrotnie dopóki nie jesteśmy pewni, że efekt jest satysfakcjonujący za każdym razem. Tak, by kawa, którą otrzymujesz, zawsze Ci smakowała. Dodatkowo mieszanki trafiają do Ciebie w najkrótszym możliwym czasie od palenia. 123kawa to gwarancja świeżości.
Poza dostarczaniem doskonałej kawy do Twojego domu, jesteśmy skupieni na współpracy z biznesami, które chciałyby podnieść jakość oferowanej przez nich kawy. Reprezentujesz biuro, hotel czy restaurację? To możemy Ci w tym pomóc! Raz, dwa, trzy i wysokiej klasy świeżo palona kawa jest już u Ciebie.
Ten gatunek kawy uprawia się na terenach, które na mapie znajdują się do 10 równoleżnika na północ i południe od równika. Wywodzi się z Afryki Zachodniej. Jej największe plantacje można znaleźć w zachodniej i środkowej Afryce i południowej Azji.
Robusta woli bliskość morza, dlatego jej uprawy znajdują się niżej – od wysokości 400 m n.p.m. do 600 m n.p.m oraz na równinach. Gatunek ten jest bardziej odporny na szkodniki oraz choroby, ale źle znosi temperatury poniżej 24oC. Również wymaga obfitych opadów – ok. 150 cm rocznie.
Po pierwsze Ameryka Łacińska, po drugie Afryka, po trzecie Azja. To główne regiony występowania Arabiki i Robusty. Fakt, że te dwa różne gatunki uprawia się w innych częściach pasa kawy to nie jedyny wyznacznik. Istnieje znacznie więcej czynników, które mają wpływ na smak i aromat ostatecznej formy kawy, czyli tej, którą pijesz. Nasłonecznienie, odpowiednie zbocze góry, wilgotność powietrza. To nie opis terenu z wyspecjalizowanego przewodnika. To początek obszernego przewodnika po kawie.
Kontakt
SKORZYSTAJ Z FORMULARZA
BEZPOŚREDNI KONTAKT
Czekamy na Twój kontakt
email: sklep@123kawa.pl
w dni robocze od 8:00 do 16:00
telefon: 662 100 123
DANE FIRMY
Salnie Jolanta Lewandowska
ul. Pakoska 49A
88-100 Inowrocław
NIP: 5562207944
Regon: 092299295
Numer konta bankowego:
58 1940 1076 3191 5654 0000 0000
Organ, który dokonał rejestracji działalności:
Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii, NIP: 5562207944
Adres do składania reklamacji:
ul. Pakoska 49A, 88-100 Inowrocław
Adres poczty elektronicznej do składania reklamacji:
sklep@123kawa.pl