Gatunki - 123 KAWA

2

Gatunki

Arabika i Robusta

Od klasycznych po alternatywne. Dobór metody uwydatnia wybrane cechy kawy.

Arabika i Robusta

Zidentyfikowanie ziarna jako ziarna ty nie sprawia nam trudności. To swoisty symbol rozpoznawalny wśród większości z nas. Ale czy tak samo oczywisty jest fakt, że kawa ma swoje gatunki?

Arabika i Robusta to główne z nich. Stanowią ponad 99% kawy na świecie. Ich uprawy można znaleźć na terenie tzw. coffee belt, czyli pasa kawy. To obszar, który znajduje się pomiędzy dwoma równoleżnikami: Koziorożca i Raka. Panuje tam sprzyjający klimat. Czy jest coś, co różni te gatunki?

 

Arabika

Stanowi ok. 70/80% produkcji kawy na świecie. Wywodzi się z Afryki wschodniej – z Etiopii. Uprawia się ją na terenach górzystych, położonych wysoko, bo od ok. 800 do ok. 2200 metrów nad poziomem morza. Charakteryzują się one częstymi opadami deszczu i średnią roczną temperaturą na poziomie 15-24oC. Gleba na tych obszarach jest żyzna, często wulkaniczna. Panuje odpowiednie nasłonecznienie połączone z dostępem do cienia.

Krzewy Arabiki są niższe od krzewów Robusty. Przekłada się to na wydajność – z jednego drzewka Arabiki zbiera się mniej owoców niż z wyższego drzewka Robusty. Dodatkowo wymagają od plantatorów więcej uwagi, ponieważ odpowiednie tereny pod uprawy znajdują się wysoko w górach i najczęściej są strome, a dostęp do nich utrudniony.

Uważana jest za kawę szlachetniejszą od robusty. Zawiera większą ilość tłuszczów (lipidów) i cukrów. Jej smak jest mniej goryczkowy, a aromat bogatszy. Charakteryzuje ją mniejsza zawartość kofeiny (0,9-1,4%), która dodatkowo obniża się na etapie palenia.

Robusta

Wywodzi się z Afryki zachodniej. Jej uprawy znajdują się na niższych wysokościach, które sięgają do 800 m n.p.m. Naturalnie sprawia to, że występująca tam średnie temperatury są wyższe niż w przypadku Arabiki, czyli ok. 24-36oC. Jej udział w kawowym rynku stanowi 20/30%.

Głównym atutem tego gatunku jest łatwiejsza uprawa. Obszary uprawne znajdują się zdecydowanie niżej i często są terenami bardziej płaskimi, równinami. To pozwala na korzystanie z maszyn podczas zbiorów, co znacznie obniża koszty. Drzewka tego gatunku są wyższe i bardziej wydajne. Ponadto Robusta jest bardziej odporna na choroby i szkodniki. Dzieje się tak za sprawą wyższej zawartości kofeiny (w przybliżeniu dwa razy więcej niż Arabika) oraz zawartości silnego przeciwutleniacza w postaci kwasu chlorogenowego. Charakteryzuje się on silnymi właściwościami przewwirusowymi, przeciwbakteryjnymi i przeciwgrzybicznymi. Kofeina natomiast jest uznawana za naturalny pestycyd, który jest w stanie poradzić sobie z owadami. Sprawia to, że Robusta posiada naturalną tarczę ochronną.

Uważana jest za kawę mniej szlachetną. Jej aromaty są uboższe, w smaku dominuje goryczka. Walory smakowe oraz tańsze w utrzymaniu uprawy sprowadzają się do tego, że jej ziarna kosztują mniej. Nie oznacza to, że nie posiada ona swoich atutów. Poza wyższą zawartością kofeiny, gwarantuje bogatszą cremę. Część konsumentów nie przepada za charakterystyczną dla Arabiki kwasowością – sięgają więc po Robustę. Ciemniejsze palenie Arabiki lub dodatek Robusty w mieszance sprawia, że kawa staje się delikatnie bardziej goryczkowa. Nic dziwnego, że stanowi ona częsty dodatek do blendów.

Co wybrać?

Zarówno Arabika i Robusta mogą być lepszej lub gorszej jakości. Na pierwszy rzut oka można to zauważyć w ich cenach. Robusta głownie jest kojarzona z kawą tanią i w potocznym rozumieniu gorszą, ale nie należy jej przekreślać. Stanowi istotny dodatek do mieszanek i posiada inne od Arabiki walory smakowe, co otwiera drzwi do tworzenia naprawdę interesujących mieszanek. Tak jak Robusta może być bardzo dobra, podobnie Arabika może okazać się kawą zwyczajnie niesmaczną i kiepską. Nieprzychylna opinia na temat Robusty wynika nie z ziarna jako takiego, ale ze złego podejścia do wszystkich procesów pracy nad kawą – od upraw po zbiory aż do wypalania. Przez długi czas traktowano ją jako tańszy surowiec do wypełnienia kaw marketowych o niskich cenach. Naturalnym może wydawać się krok w kierunku zmiany nastawienia i poświęcania Robuście tyle uwagi i pracy ile Arabice.

podziel się tym artykułem: /

Więcej na temat kawy dowiesz się z poniższych artykułów:

Jesteś gotowy poznać smak Naszej Kawy?

ESPRESSO PRESTIGE

500 g

Mieszanka wysokogatunkowych ziaren Arabiki i Robusty. Dobrze komponuje się z mlekiem.

Kup teraz

Juro

500 g

Jednorodne ziarna Yellow Bourbon to jedne z najlepszych. Odznaczają się naturalną słodyczą.

Kup teraz

ROASTED4YOU

500 g

Mieszanka trzech odmian Arabiki. Bogaty i złożony profil smakowy. Idealna do eksperymentów.

Kup teraz

Kontakt

W czym możemy Ci pomóc?

SKORZYSTAJ Z FORMULARZA

BEZPOŚREDNI KONTAKT

Czekamy na Twój kontakt
email: sklep@123kawa.pl
w dni robocze od 8:00 do 16:00
telefon: 662 100 123

DANE FIRMY

Salnie Jolanta Lewandowska
ul. Pakoska 49A
88-100 Inowrocław
NIP: 5562207944
Regon: 092299295
Numer konta bankowego:
58 1940 1076 3191 5654 0000 0000

Organ, który dokonał rejestracji działalności:
Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii, NIP: 5562207944

Adres do składania reklamacji:
ul. Pakoska 49A, 88-100 Inowrocław
Adres poczty elektronicznej do składania reklamacji:
sklep@123kawa.pl