Dlaczego miałbyś mieszać ze sobą różne odmiany kawy? Albo kupować już zmieszane? Przecież wszyscy mówią i piszą, że Arabika jest lepsza. Więc wybierasz Arabikę! Niespodzianka – tak jak nic w kawie nie jest proste, podobnie trafny wybór tej właściwej dla Ciebie. Piłeś może kiedyś kawę, która była za kwaśna, chociaż cała reszta walorów była bardziej niż odpowiednia? Albo chciałeś poczuć więcej orzecha, bo tego brakowało do pełni smaku? No właśnie. Tutaj powoli kształtuje się odpowiedź na pytanie dlaczego tworzy się mieszanki kawy.
Są trzy główne uzasadnienia dla tworzenia mieszanek. Co ciekawe – te trzy uzasadnienia są takie same dla wszystkich, którzy je tworzą. Dla rodzinnych palarni, wielkich, komercyjnych przedsiębiorstw czy dla miłośników, którzy eksperymentują w domowym zaciszu.
Po pierwsze redukcja kosztów. To powód, który kieruje głównie dużymi przedsiębiorstwami handlowymi. Mieszają oni tańszą kawę z kawami speciality lub jedynie dodają niewielki procent kaw speciality do tych tanich. To pozwala podnieść im prestiż oferowanych produktów, a przy okazji zaoszczędzić sporo pieniędzy. Drugim ważnym powodem, który nakłania do tworzenia mieszanek jest utrzymanie stałego profilu smakowego. Wyobraź sobie, że kupiłeś kawę, która bardzo Ci smakuje. Naturalnie chciałbyś kupić ją jeszcze raz i oczywiście oczekujesz tego samego smaku. Jednak właściwości takie jak smak czy body są różne dla tej samej kawy, która pochodzi z różnych upraw, regionów czy krajów. Utrzymanie tego samego smaku nie jest łatwe, dlatego wiele komercyjnych palarni decyduje się na tworzenie mieszanek z naprawdę wielu ziaren z różnych regionów. To pozawala na zminimalizowanie różnic pomiędzy nimi. W rezultacie otrzymujemy kawę raczej nijaką, płaską, bez wyrazu niż bogatą w smaki i aromaty lub z wyraźnymi nutami czegokolwiek.
Utrzymanie stałego profilu smakowego to także jeden z celów, jakie chcą osiągnąć palarnie rzemieślnicze. Jednak ich główną intencją jest dążenie do stworzenia szczególnego i określonego profilu smakowego. To właśnie tutaj dzieje się prawdziwa sztuka tworzenia mieszanek – odkrywanie i łączenie niepowtarzalnych właściwości dwóch lub więcej rodzajów ziaren kawy po to, by stworzyć całkowicie nową kawę, która jest czymś więcej niż sumą właściwości. Jedne cechy uwypuklają się, drugie wyrównują, jeszcze inne zanikają.
Dzisiaj rzemieślnicy w palarniach to nie jedyne osoby, które eksperymentują z tworzeniem mieszanek. Coraz więcej miłośników kawy odkrywa nowe metody parzenia czy mielenia. Naturalnym jest, że w którymś momencie podejmują próby stworzenia własnych mieszanek. I słusznie. Dzięki temu są w stanie praktycznie skroić swoją kawę na miarę jak ręcznie szyty garnitur. Tak, by dokładnie odpowiadała ich upodobaniom. By dobrze „skroić” własną mieszankę, na wstępie należy posiadać podstawową wiedzę dotyczącą różnic w smaku rodzajów kawy oraz różnic w sposobach jej parzenia. Jednak najważniejsza jest dokładna znajomość własnych upodobań i preferencji w kawie.
500 g
Mieszanka wysokogatunkowych ziaren Arabiki i Robusty. Dobrze komponuje się z mlekiem.
Kup teraz500 g
Jednorodne ziarna Yellow Bourbon to jedne z najlepszych. Odznaczają się naturalną słodyczą.
Kup teraz500 g
Mieszanka trzech odmian Arabiki. Bogaty i złożony profil smakowy. Idealna do eksperymentów.
Kup teraz